Portfolio > Publications

Defragmentation 2019-2022
Defragmentation 2019-2022
2022

Nora Adwan Defragmentation
Με κείμενα των Irmgard Emmelhainz, Dr Lana Sirri, Mathijs van Geest και Nora Adwan

"Τι μπορεί να πει κάποιος για την εμπειρία του να μεγαλώνεις σε έναν τόπο που δεν είναι ο τόπος σου. Όταν αυτός ο τόπος, αυτό το σπίτι, είναι αποτέλεσμα της προσφυγιάς. Συνειδητά και υποσυνείδητα υπάρχουν μικτά συναισθήματα, η ενοχή και η θλίψη σε κατακλύζουν. Η ενοχή της εγκατάλειψης του τόπου σου, των σημαντικών ανθρώπων σου. Η θλίψη του ότι αφήνεις κάτι πίσω σου, ή ότι επέτρεψες να σου το πάρουν.
Ωστόσο, υπάρχουν όλα αυτά τα μικρά της καθημερινότητας που σε ταξιδεύουν κάθε τόσο. Μηνύματα, ίχνη, γεύσεις, αντικείμενα, ήχοι και μυρωδιές που σου θυμίζουν συνέχεια εκείνο το μέρος. Ένα φρούτο, σπάνιες λιχουδιές, ένα παλιό τραγούδι που τραγουδάς στο παιδί σου, σύμβολα του τόπου σου.
Έτσι, μετά τα νανουρίσματα έρχεται ο ύπνος και τα όνειρα. Ένας ακόμη τόπος, ένας τόπος όπου οι αναμνήσεις ξαναζωντανεύουν. Στα όνειρα υπάρχει η ελευθερία του να βρίσκεσαι σε περισσότερα από ένα μέρη. Τα ίδια τα όνειρα σε ταξιδεύουν πίσω στο πραγματικό χώρο σου. Στο πραγματικό σπίτι σου.

Η έκδοση Defragmentation παρουσιάζει μια επισκόπηση του έργου της Nora Adwan που δημιουργήθηκε μεταξύ 2019-2022 και περιλαμβάνει επίσης κείμενα και δοκίμια που ανατέθηκαν στη μεταφράστρια, συγγραφέα και ερευνήτρια Irmgard Emmelhainz και την ερευνήτρια Dr. Lana Sirri.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκδοση είναι μικτής τεχνικής. Το Defragmentation είναι ένα συλλογικό έργο αποτελούμενο από φωτογραφία, φιλμ, εγκαταστάσεις, ήχο και χαρακτικά, που μας μεταφέρει χαμένες μνήμες, ιστορίες και αισθήσεις, σε μια προσπάθεια να ξετυλίξουν την κληρονομιά της διασποράς.

Nora Adwan
Επιμέλεια Mathijs van Geest
Έκδοση: Nora Adwan και Hordaland Kunstsenter, 2022
Γλώσσα: Αγγλικά
Αριθμός σελίδων: 84
Βάρος: 295 g.
Διαστάσεις: 24 x 16,5 x 1 cm.
ISBN: 97882 93366102